Comfory staat voor bier ontdekken .Comfory brouwt ,Comfory informeert ,Comfory ontdekt.
Zoveel glazen per week drinkt een Nederlander
% Schuim heeft een goed tapbier
% van NL is trots op Nederlands Bier
% van NL wil lokaal gebrouwen bier

Bier wordt al duizenden jaren gebrouwen. In eerste instantie werd dit gedaan omdat het water vroeger niet goed drinkbaar was. Bij brouwen wordt het water verhit en dit zorgt er voor dat bacteriën worden gedood. De alcohol zorgt er voor dat het water houdbaar blijft. De hygiënische omstandigheden toentertijd waren natuurlijk niet optimaal. Er werd wilde gist gevangen, de temperatuur was niet controleerbaar en het bier werd snel besmet door bacteriën, waardoor de smaak niet optimaal was, maar ook nooit hetzelfde.

Hoofdregels bij het brouwen zijn dan ook:

- Werk schoon

- Gebruik altijd gezette tijden voor het verwarmen en koelen van het wort. 

- Gebruik een goede gist, betere gisten plakken ook beter aan de bodem van je vergistingsvat, hierdoor blijft je bier helderder

Voor het brouwen zijn verschillende manieren. Er zijn diverse mout-extracten op de markt, al dan niet met toegevoegde kruiden en hop. Zelf bierbrouwen met een extract is voor beginners zeker aan te bevelen. Het leert je de basics van het bierbrouwen en je hoeft er minder spullen voor aan te schaffen. Je zult tegen zaken gaan aanlopen tijdens het brouwproces (zeker als je probeert een 2e keer hetzelfde bier te brouwen) die de kwaliteit van je eindproduct bepalen. Heb je de vergisting, botteling en het overhevelen onder de knie, dan kun je jouw brouwset uitbreiden met brouwketels, wortkoelers en schrootmolens.

 

Ieder brouwproces begint met het reinigen van je spullen. Dit kan met sulfiet en citroenzuur, of met oxykorrels. Beiden kun je met een plantenspuit op je materialen spuiten en ongeveer 5 minuutjes laten intrekken. Handig voor je spatel, hevelslang, schepjes, lepels en thermometer is een smalle emmer of een grote pot waarin je een laagje ontsmettingsmiddel stopt. Zo zul je bijvoorbeeld bij het afkoelen zeker de thermometer vaker gebruiken en door het gebruik van de pot is dat iets praktischer te doen. Erg praktisch voor het schoonmaken van tabkraantjes van je vaten en het ontsmetten van kleinere oppervlakken zijn kleine alcoholdoekjes.

Nadat je de spullen schoongemaakt hebt, begint het proces van het onttrekken van suikers, eiwitten en enzymen uit de mout. Gebruik je een extract, dan sla je dit proces over. Bij het verschroten moet je al hebben nagedacht over een goed recept en de juiste moutmix hebben samengesteld. Het verschroten is het breken van de mout door het door een schrootmolen te halen.

Na het verschroten wordt het verschrootte mout in een ketel met water gedaan en verwarmd op gezette temperaturen en een gezette tijdsduur. Dit proces heet het maischen en verschild per biersoort. Bij dit proces worden de zetmelen in de mout omgezet in suikers waaruit bij het vergisten alcohol en koolzuur ontstaat. Wees voorzichtig met roeren, teveel zuurstof bij de maisch tast de smaak van je eindproduct aan.

Na het maischen wordt de maisch gefilterd door het in een filterkuip te gieten. Hier wordt water van 80 graden bij gegoten om zo de suikers uit het mengsel te wassen, via het aftap kraantje wordt het vloeibare wort gescheiden van de draf. Het wort wordt vervolgens een kwartier aan de kook gebracht. Na het koken wordt de hop toegevoegd. De hop geeft het bier een bittertje mee en dient daarnaast als conserveringsmiddel. Ook kunnen er op dit punt suikers en kruiden worden toegevoegd, maar dit hoeft niet. Bij bier gebrouwen volgens het Reinheitsgebot gebeurd dit bijvoorbeeld niet! De wort wordt vervolgens een uur lang gekookt, waarna het hopzakje verwijderd wordt.